Den 8 september år 2000 var det 70 år sedan det första mötet hölls i Härninge folkskola. Det var Eric Örsten som kallade alla intresserade till detta möte och det blev Eric som blev vald till klubbens första ordförande. Man beslöt att bilda en förening med allmän idrott och fotboll på programmet. Namnet på föreningen skulle vara Salamis. Marken till idrottsplatsen inköptes av ”Spannarp” för hela 400 riksdaler.
Frivilliga krafter, unga som gamla, hjälptes åt att iordningsställa planen. Ekonomin var dålig, trots att man fick bra betalt för virket man sågade ner. Detta ledde till att man inte kunde betala räntan och det avtalade priset i tid. Johan Gyllenstierna (på ”Spannarp”) kom dit för att tala med de ansvariga om betalningen.
– ”Nu är platsen snart färdig. Gräset har kommit grant och ni har skött ert arbete på ett sätt som gläder mig. Men ni har väl svårt med ekonomin, eftersom ni inte har kunnat betala räntan. Så ni kan nog inte betala lånet heller. Vi river väl pappret för jag tror på Spannarps ungdom!”
Faktum är att Salamis faktiskt spelade sina första matcher redan året innan, 1929, nere i Ausås prästapark. HIF gjorde stora framgångar på de allsvenska arenorna och det var förmodligen det som inspirerade de första fyra pojkarna att börja sparka boll. Ett fyramannalag bestående av Knut och Gustav Persson (Karindal), Tage Holst och Erik Tilly spelade två matcher mot Höja, vilka båda förlorades med 2-4. Under de 80 år som gått har fotbollen varit den dominerande sporten, men det har även tävlats i handboll, gång och friidrott.
Det har dessutom anordnats skidtävlingar och motorcross-tävlingar på idrottsplatsen. 1934 byggdes det ett hus med kök och omklädningsrum, och 1947 moderniserade man fotbollsplanen. 1970 byggdes en elbelyst träningsplan och 1986 la man om matchplanen och det byggdes nya omklädningsrum.
Salamis – Var kommer namnet ifrån?
Vid sammanträdet år 1930, när föreningen bildades, kom namnfrågan upp på dagordningen. Idrottsförbundet hade skickat en lista på lämpliga förslag som bestod av namn som Halmia, Sleipner, City, Elfsborg m.fl.
Listan lästes upp och när Salamis nämndes tog kyrkoherde Diel till orda och föreslog Salamis som namn på vår förening. Detta bifölls enhälligt. Kyrkoherde Diel berörde även namnets bakgrund som är en grekisk ö där grekerna vann ett flottslag över perserna år 480 f.kr.
Men det är inte enbart den grekiska ön som bär namnet Salamis. Det är också de två yttersta stjärnorna i vintergatan, Salami och Salamis. Det handlar om de båda ungdomarna som blev kära i varandra men som förvisades långt bort från varandra, så att de inte skulle träffas mer. ”De sitter där och blinkar mot varandra - men aldrig får de träffas igen”.